Veckobrevet v 43

 

Hej igen!

Idag har vi varit på biblioteket. Alla som hade/fick ett lånekort har lånat en bok. Denna bok har eleverna i sin låda i klassrummet. Vi kommer att se till att dessa böcker lämnas innan lånetiden tar slut 23/11. Om ert barn vill ta hem sin bok, måste ni föräldrar bestämma det och berätta det för oss. För då är det ni som ansvarar att boken lämnas tillbaka. Några läskiga böcker lånades då det är halloween snart.

 

Alla elever skulle ta med sig lånekortet hem bestämde vi. Det bästa är att ni har korten hemma tills jag meddelar igen att det är dags för ett biblioteksbesök. Nu när barnen har ett eget lånekort, kan ni kanske passa på att låna böcker ihop med barnen under höstlovet, som även kallas läslov. Högläsning uppskattar klassen mycket (om boken tilltalar dem:-)). Mitt tips, läs ofta för ditt barn så får de ett större och mer utvecklat ordförråd. Detta kan leda till att faktatexterna i SO och NO på t.ex. högstadiet blir lättare att förstå. Ni som förälder kanske inte behöver hjälpa barnen så mycket med läxor då, utan bara vara mer som ett stöd i läxläsningen. https://www.youtube.com/watch?v=mSULIvTNKOE Se detta klipp om Ola!

Efter lovet kommer vi börja med att Trulle och Trulsa får följer med två elever hem. Varje fredag får två elever ansvar för Trulle eller Trulsa över helgen. Eleven ritar en bild eller klistrar in en fotograferad bild där det framgår vad de gjort tillsammans under helgen. Eleven får om den vill skriva en bildtext till bilden med hjälp av er föräldrar, men det är inget krav. Uppgiften för eleven på måndagen efter helgen blir sedan att berätta om bilden för klassen. De berättar då med andra ord vad Trulle eller Trulsa fått göra. Barnen övar då på att tala inför grupp, de övar på att ta ansvar för något (Trulle eller Trulsa) och klassen övar på att lyssna på klasskamraten som berättar. Det blir flera flugor i en smäll. Jag vill poängtera att detta är något frivilligt. Bara de elever som vill behöver göra detta. Ni föräldrar som inte vill att ert barn tar med sig Trulle eller Trulsa, meddelar bara mig om det. Detta är ett projekt som kommer att pågå fram till spåsklovet då det bara är två elever i veckan som hinner göra uppgiften.

Säg hej till Trulle!

Säg hej till Trulsa!

I naturboken har vi i stort sätt avslutat vårt höstarbete. Vi har ritat svampar och namngett delarna (hatt, fot, strumpa, ring och sporer).

 

 

 

 

 

 

 

 

Vårt sportest har vi även inspekterat. Konstaterat att de har olika färger, testerna ser olika ut beroende om det är en skivling eller en med rör.

Eleverna har sedan gjort fantastiska lövträd. Imorgon fredag ska de få namnge delarna på sina träd (stam, gren, kvist, trädkrona och löv). Tanken är nu att vi i NO ska gå vidare och arbeta med återvinning, vad kan naturen själv ta hand om osv.

 

 

 

 

 

 

 

 

Då det i tisdags var FN-dagen har vi denna vecka arbetat med barnkonventionen. Arbetet började med att barnen fick rita bilder för att besvara frågan: Vad är viktigt för barn?

Här hade barnen många bra/fina idéer och tankar.

  • Rent vatten att dricka.
  • Mat att äta.
  • Skogar att vara i.
  • Få leva länge och ha det bra.
  • Att man har sjukhus.
  • Att alla barn ska få leka med en leksak.

Barnen har sedan fått höra olika böcker under veckan som tar upp viktiga saker. Även filmer om FN´s arbete olika andra länder har de sett. Vårt arbete med FN kommer sedan avslutas med att fråga om det är någon som de vill ändra, lägga till eller ta bort på sina bilder ”Vad är viktigt för ett barn?”.

Jag har fått igång kalendern här på bloggen nu. Ni som läser bloggen via datorn ser lite mer vad som händer på de olika datumen. Ni som läser via mobilen ser bara att datumet har en svart punkt om jag lagt in något på det. Ni måste då klicka på det aktuella datumet för att se texten som jag lagt in. Varje veckobrev avslutar jag med en sammanfattning som gäller kommande skolvecka. Det är samma information som finns under kalenderfliken på bloggen.

I kalendern har jag lagt in allt jag redan nu vet, men jag skriver om det först när det närmar sig.

Vecka 45

Måndag 6/11 Skolan börjar 09:00

Tisdag 7/11 Simskola för Alice, Aimen, Melanie, Elliot och Leona.

Onsdag 8/11 Skogen

Fredag 9/11 Idrott, glöm inte inomhusskorna

Trevligt höstlov, halloween och alla helgons helg!

Hälsningar

Pumporna (läs inte fel så att ni läser pumorna ;-)) Ann-Sophie och Agneta

 

Ett svar på ”Veckobrevet v 43”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *