Veckobrevet v 45

Hej!

Första veckan efter höstlovet har gått bra. I måndags var de rätt pratiga, innan de kom in i ”gängarna” igen 🙂

Vecka 47 har köket en önskevecka. Det innebär att skolans elever röstar fram vilka maträtter de vill ha. Denna vecka har därför klassen fått rösta fram fem olika maträtter. Det skulle rösta på en fiskrätt, en färs/kötträtt, en vegetarisk rätt, en fågelrätt och en valfri rätt. Följande resultat fick vi i klassen…

Fiskrätt blev fiskhamburgare, färsrätten blev tacos, vegetariska rätten blev pannkakor, fågelrätten blev nuggets och valfria blev pizza. Nu får vi vänta och se hur de andra klasserna på skolan röstat. Förväntansfulla är bara förnamnet vad barnen är på önskeveckan.

Svenska

Under veckan har vi i svenska arbetat med bildserier. Barnen har i smågrupper fått diskuterat i vilken ordning bilderna ska komma.

(Materialet, språklådan ( Schubi material) som vi arbetar med är köpt från Sica läromedel.)

I slutet av veckan fick de sedan tillsammans med en kompis berätta en saga/berättelse som passade till bilderna de lagt ut. I Trulleboken har de sedan fått rita vad de tror händer på den sista bilden i en bildserie med tre bilder, där första och andra bilden visades. Mycket duktiga har de varit på detta.

NO

I onsdags när vi skulle ut i skogen tog vi med oss en spade för att kunna gräva. Barnen hade i smågrupper fått bestämma vilken sak som skulle grävas ner nu på hösten och grävas upp först i vår. Vi har visat med hjälp av vårt årshjul hur länge sakerna ska ligga under jord för att de skulle ha någon hum om vad ett halvår är.

Grupperna kom fram till att följande sex saker skulle grävas ned: En plåtburk, en äggkartongsbit, en plastpåse, ett löv, en läskburk och ett bananskal. Dessa sex saker spikade vi upp på en bräda. Brädan tog vi med till skogen och grävde ner den.

Alla har sedan fått gissa vad de tror händer med dessa sex saker när de ett halvår får ligga under jord. Vad de tror händer fick de rita i sina naturböcker under ett kort som var taget på brädan. Några skrev stöd ord också.

Den första december har vi (solen och månen) och 3:orna blivit inbjudna till 1:ornas adventssamling. Vi kommer att sjunga en sång tillsammans med månen. Vi har valt att sjunga ”äppelmelodin”. Några barn vill öva extra på den hemma och länken till sången hittar ni här. https://www.youtube.com/watch?v=KSeycKA29Es  Denna sång försöker vi öva på lite varje dag så att de ska kunna alla tre verser.

Till denna samling som arrangeras av 1:orna är det bara 1:ornas föräldrar som är inbjuda p.g.a. platsbrist. Nästa år när vi är 1:or så är det vi som arrangerar och ni föräldrar är välkomna då.

Adventssamling innebär att advent och jul börjar närma sig. Vi efterlyser därför glasburkar i modell mindre inte stora syltburkar. Typ barnmatsburkar, pestoburkar, tacosås burkar osv. Om vi får in tillräckligt många tänkte vi låta barnen måla burkarna och använda dem som värmeljuslyktor. Så har ni tomma burkar hemma ber vi er tvätta dem och helst ta bort etiketterna och lämna in dem till oss. Då blir både vi och barnen glada.

När vi ändå efterlyser saker från hemmet kan vi efterlysa en sak till 🙂 Vi behöver tomma roalettrullar och tomma hushållsrullar.

Vi har bestämt att barnen inte får ha egna färgpennor i skolan. Vi har försökt länge nu med tydliga regler vad som gäller. Men andras färgpennor är mer intressanta än skolans. Detta resulterar i ett himla springande i klassrummet. Istället för att använda pennorna som finns på bordet ställer sig barnen hos kompisarna och målar. Om det bara målade skulle vi inte klaga, men nu står det och pratar och det blir extra oroligt i klassrummet. När de sedan använder tuschpennor målar de väldigt lätt utanför pappret och på borden istället. Skolan är rätt ny och även möblerna i den. Vi vill att den ska hållas fin länge till och har därför bestämt att tuschpennorna ska hem. Hjälp era barn att få hem pennorna igen. Fritids har tuschpennor som tas fram till speciella tillfällen. Då använder de även underlägg.

Hälsningar

Ann-Sophie och Agneta

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *