Veckobrevet v 20

Vilken vecka vi haft! Vi har hunnit med en hel del skojiga saker. Tur är väl det att vi hunnit med massor, då det bara är 18 skoldagar kvar i förskoleklass. Sedan väntar ett långt sommarlov innan det är dags för våra/era härliga barn att börja i 1:an. Vi tycker att detta läsår har gått så himla fort. Ofta har vi slitit vårt hår och undra hur vi ska greja detta. Men nu börja vi se att vårt hårda arbete tillsammans med barnen och er vuxna ger resultat. Vi kan inte slappna av riktig än. Men vi ser framsteg och det är det viktigaste.

Vi började veckan med att arbeta ihop med månen. Vi vuxna visade en teater för barnen för att dramatisera begreppen rykte och källa. Teatern handlade om att Agneta hörde en halv mening där Suzzi berättar för Patricia att hon ska slå Ann-Sophie. Ett rykte sprider sig om detta. Men när man backar tillbaka till källan, dvs. Suzzi så vill hon slå Ann-Sophie i Fia med knuff. Eleverna fick sedan i blandade grupper diskutera teatern, begreppen rykte och källa. Några berättade även om egna erfarenheter om rykte osv.

Sedan fick eleverna se en affisch och en film om hur ett rykte spred sig på nätet om att det fanns hajar i Sverige så att ingen vågade bada. Det slutade med att det var en plasthaj så låg och guppade i vattnet. Efter filmen ställde vi frågan. Finns det hajar i Sverige? Barnen var ganska eniga om att det inte fanns det. Vi gjorde då en sökning tillsammans på nätet. Det kom upp en hel del källor om detta. Tillsammans valde vi källan URskola som gör filmer till skolelever. Det måste vara en trovärdig källa tyckte eleverna. Vi tittade därför på en film de gjort som handlade om just detta ämne. Det var en film med ”Vattenmannen och Speed”. Två figurer vi stött på tidigare. Mycket riktigt, det finns hajar i Sverige. Be gärna era barn att berätta mer om det hemma.

I tisdags och i torsdags har vi gjort ett test i bokstavskännedom. Det är ett test som alla förskoleklassbarn i kommunen gör. Vi gjorde testet i smågrupper för att ge bästa möjliga förutsättning vid testtillfället. De som inte gjorde testet lekte ute i olika stationer, där bl.a. brännboll och bollpingis var två olika stationer.

I onsdags när vi var till skogen, lekte vi pepparkakskull innan eleverna fick i uppdrag att plocka minst fyra olika blommor. Väl tillbaka i klassrummet sökte vi rätt på dessa på nätet för att namnge dem. Vi hittade gullviva, gökärt, viol, hägg, vitsippa och maskros.Blåsipporna fick det inte plocka. Ingen gjorde det, vilket betyder att alla känner till hur blåsipporna ser ut.

Förra vecka målade alla en valfri vårblomma. Denna vecka har vi namngett blommornas olika delar (stjälk, blad, rot och kronblad).

Vi har sått frön i plastfickor. Dessa plastfickor fungerar som växthus och sitter upptejpade på fönstret. Förhoppningsvis ska rötterna tydligt synas i dessa påsar när de börjar gro.

Vi har funderat på hur vi ska få eleverna att efterfölja klassens regler som vi kommit fram till tillsammans. Vi har därför denna vecka låtit alla elever och vuxna på solen fått sätta sin tumme på pappret. Detta ska symbolisera att man tummar på att följa reglerna. Det saknas fortfarande några tummar. Men just nu ser det ut så här.

Vi försöker arbeta med olika metoder för att få barnen tysta, få dem att lyssna osv. Vi försöker använda oss av bildstöd. Vi tror på denna metod för att vi vuxna även ska slippa tjatat.

På måndag ska vi på utflykt som vi tidigare meddelat. Det var några elever som glömde en namnad matlåda idag. Vill man ha mat från skolan så behöver vi få matlådan absolut senast kl 08:30 på måndag. Glöm inte kepsar, smörja barnen med solkräm, extra vattenflaska, varma kläder om det blåser. Ju bättre förberedda eleverna är, desto trevligare upplevelse blir det.

Vecka 21

Måndag 21/5 VI BÖRJAR VI 08:30! Vi är åter på skolan ca kl. 13. Glöm inte att det är matsäck denna dag.

Tisdag 22/5 Ingen simskola

Onsdag 23/5 Vi ska till skogen direkt på morgonen.

Torsdag 24/5

Fredag 25/5 Idrott ute, glöm ej ombyte och handduk.

Trevlig helg!

Ann-Sophie, Agneta, Johanna och Mahbube

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *