Veckobrevet v 14

Här kommer ett lite längre inlägg då det är två veckor sedan jag sist skrev av olika anledningar. Vi har hunnit med att starta vårt läsprojekt på skolan ”Hela Galaxskolan läser”. Projektet startade med en invigning där rektorn gav boktips och läste ur en Sune-bok.

En nyfikenhet startade och flera ville höra fortsättningen. Det är en bok vi kan ha som högläsningsbok i klassen tänkte jag. Vi i ettan ska under denna månad arbeta lite extra med Astrid Lindgren. Vi startade därför projektet med att se teaterfilmen av Mio min Mio tillsammans med 1b. Vi hade precis lagom till projektet började läst ut boken.

Under projektet läser vi om Astrid, läser böcker av henne och varje dag har vi tyst lässtund där eleverna får läsa ur valfri bok. De elever som har lite kämpigt med läsningen sitter i mindre grupper där en vuxen läser för dem för att alla ska få en härlig läsupplevelse. Dessa stunder på dagen märker vi vuxna att eleverna uppskattar lite extra. Vi får en lugn och skön stund i klassrummet. Det var så härligt idag att se Melanies ögon lysa när hon kom och berättade att hon läst ut en Lasse-Maja bok helt på egen hand. Där hade vi både en stolt elev och lärare<3.

Förra veckan på fredag planterades det för fullt i klassrummet. Varje dag följer nu eleverna utvecklingen med sin planta. Måtte alla plantor ta sig.

På NO har jag och Suzzi hunnit byta grupper. Vi har i båda grupperna undersökt flyta och sjunka på olika sätt. Eleverna i blå gruppen har även rangordna ett 20-tal föremål efter hårdhet. De har undersökt deras förmåga att rulla på ramper. De har även undersökt vilka av dessa 20 föremålen som är magnetiska.

Under tisdagen fick vi besök från två flickor från 4:an som berättade om vår vänskola i landet Burkina Faso för oss. De visade foton och korta filmer från skolan i Nakamtenga. Det blev många intressanta frågor och tankar som väcktes hos eleverna. Jag tror att det som fängslade klassen mest var att det var en av flickornas mormor som arbetade på den svenska ambassaden i Burkina Faso.

I torsdags kom Finns mamma Hanna i 1b. Hon var till en stor hjälp på bl.a. min NO då Finn var i den blå gruppen. Förra veckan på fredagen hade Maria hjälp av Emilias pappa Robert. Vilken tur klasserna har med besök från er föräldrar. Det uppskattas mycket av både stora och små. Redan nu kanske det finns någon vuxen, som kan tänka sig att följa med oss, när vi ska åka till Naturhistoriska museet den 22/5. Vi blir borta hela dagen. En mycket trevlig och innehållsrik dag kommer det att bli, det kan jag lova!

I svenska skriver vi berättelser. De som vill kommer sedan att få läsa upp dem för femåringarna på förskolorna i närheten. Innan sommarlovet ska de som vill fått möjligheten att läsa upp sin saga för 5-åringarna.

Det vi kommer att skriva i svenska i Astrid Lindgren temat kommer ni föräldrar att ha möjlighet att läsa på vernissagen 24 april.

Veckan avslutades med att bibliotekarien Åsa berättade om olika sagoväsen. Eleverna lyssnade intresserat på henne, men mest spännande var det nog att få träffa på hennes sagodrake och det magiska ägget.

I matematiken jobbar vi mycket med addition och subtraktion. Ni har säkert märkt på läxorna också då vi arbetar även med likhetstecknets betydelse. Nästa vecka kommer en del elever få ta hem matematikboken 1a och räkna i den som läxa för att bli klar med boken. Vi har börjat dela ut 1b boken till dem som blir klara med 1a. Jag brukar markera vilka sidor som ska göras samt vilka som ska hoppas över.

Vecka 15
Måndag 8/4 
Skolan börjar som vanligt kl.09:00. 
Några elever från 1a och 1b kommer att få läsa upp berättelser för barn på Saturnus förskola. Patricia kommer att följa med eleverna. Läxan lämnas in.

Tisdag 9/4 Inne idrott, packa idrottskläder, inneskor och handduk. Ingen läxa delas ut p.g.a. påsklovet. Men några kommer att få möjligheten att ta hem matteboken 1a för att räkna under påsklovet.

Onsdag 10/4 Inne idrott.  

Torsdag 11/ 4 Några elever från 1a och 1b kommer att få läsa upp berättelser för barn på Saturnus förskola. En vuxen kommer att följa med eleverna.

Fredag 12/4

Vecka 16

Påsklov hela veckan. Skolan börjar igen tisdagen den 23/4 kl. 08:10.

Trevlig helg!

Ann-Sophie, Maria och Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *